Iedereen die wel eens online naar een woning heeft gejaagd, is waarschijnlijk belangrijke informatie over het energielabel van de woning tegengekomen. Deze informatie is belangrijk, omdat je zo snel kunt zien wat je elk jaar kunt verwachten als de energierekening weer binnenkomt. Het label is in 2008 verplicht gesteld en is bedoeld om aan te geven in hoeverre een huis zuinig is of niet. Naast woningen geldt het energielabel ook voor andere gebouwen zoals kantoorpanden, ziekenhuizen en meer. Het idee achter het label is om mensen aan te moedigen om zo energie te besparen.
De verplichting om bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel te kunnen overhandigen, dwingt huiseigenaren indirect tot het nemen van energiebesparende maatregelen. De woningmarkt staat er immers niet al te best voor en met een lage score op het energielabel loop je het risico nog langer aan je woning vast te zitten. Het goede nieuws is dat er websites zijn waar je eenvoudig inzicht kunt krijgen in de staat van je woning en welke verbetermogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn. Voor een gedegen aanpak kan het slim zijn om deskundig advies in te winnen om zo gedetailleerd inzicht te krijgen in het energieverbruik van je woning en slimme investeringen, de terugverdientijd en de waardestijging van je woning.
Hoewel het energielabel nog steeds een belangrijke rol speelt bij de verkoop van woningen, is het momenteel niet meer verplicht. Eind 2012 stemde de Tweede Kamer tegen de verplichting van het label. In de praktijk bleek dat kopers en verkopers de verplichting vaak omzeilen, waardoor de maatregel niet het gewenste effect had. Een lastige kwestie, want Nederlanders zijn volgens Europese richtlijnen verplicht het energielabel te handhaven. Het exacte lot van het energielabel blijft onduidelijk, maar het is natuurlijk altijd verstandig om de nodige besparingsmaatregelen te nemen. Al was het maar om die ellendige energierekening weer omlaag te krijgen.